Kesintisiz zaman

Günümüzde belki de yakalanabilecek en büyük şans, her hangi bir şey yaparken, bir işe odaklanmak için “kesintisiz zaman” zaman bulabilmek. Otobüste giderken, camdan dışarıyı seyrederken bile, zamanımızın kesintiye uğradığına şahit oluyoruz. Peki neden?

Zaman Yönetimi literatürüne bakılırsa, zamanı kesintiye uğratan onlarca etken olduğunu görülür. Bu etkenlerin başında da, sosyal medya, cep telefonu ve internet gelmekte. Johann Hari’ nin Çalınan Dikkat kitabında da yer alan, J. Mackay tarafından yapılan bir araştırmaya göre, aşırı iletişim yükü, e-maillerin sık kontrol edilmesi gibi nedenlerden dolayı çalışmalar kesintiye uğruyor.

Her ne kadar gün 24 saat olsa da, bu zamanın bize ait olanı yakalayabildiğimiz “kesintisiz zaman”. Bir başka benzetimle, eğer zamanı, net zaman ve brüt zaman olarak ayıracak olursak, kesintisiz zaman, diğer kalanlar çıktıktan sonra bizim elimizde kalan net zamandır. Yine, kitapta da ifade edilmekle birlikte, bir çok ofis çalışanının gün içerisinde kesintisiz çalışma zamanı bulamadığı aşikardır.

Hatta gelin bunu farklı konulara genişletelim. Kesintisiz kahve de içemiyoruz, yemek de yiyemiyoruz, uyku da uyuyamıyoruz. Gece gelen, bir whats app mesajı ya da su içmek için uyandığınızda, telefona bakmama dirayetini göstermiyorsanız, ekranda göreceğiniz bir mesaj, kesintisiz uykuyu kesebiliyor.

Colville tarafından yapılan bir araştırmada ise, Fortune 500 arasında yer alan şirketlerin CEO’ larının çalışmaları incelendiğinde, gün içerisinde kendilerine maksimum 28 dakika kesintisiz zaman bulabildikleri görülüyor.

Peki, kesintisiz zamanı yakalayabilmek için neler yapılabilir? “Hayır!” demek ya da diyebilmek, yonttuğunuz zamanı size doğru süpürür. Hani, kendine zaman ayır mottosu var ya, işte oradaki mana, aslında kesintisiz zamanı yakala! anlamındadır. Dış etkenleri minimize etmek de önemli. Örneğin, 1 dakika sonra unutacağın bir paylaşıma bakmak için 2 dakika ayırmamak gerekiyor. Her hangi bir şeye anlam yüklemeyeceksek, onu ilerde hatırlayamayacağız demektir. Anlam yüklemeyeceğimiz şeye zaman ayırmak da kesintisiz zamanı ortadan kaldırıyor. B planlı plan yapmak. Plan yaparken, riskleri göze almak. Neyi ne zaman yapacağımızı bilmek. Öncelikler sıralaması. Bildirimleri kapatmak. Cep telefonuna bakmak için duraklar belirlemek ve otobüs ya da minibüsün her durakta yolcu indiremeyeceği gibi, belirli zamanlar dışında, asla telefona bakmamak ve telefona bakma tiryakiliğinden kurtulmak. İşte bütün mesele bu.

--

--

Hakan F. Öztop, ArGe, Proje, İnovasyon, makale,

Academician, R&D, loneliness researcher, yalnızlık araştırmacısı, #innovation, #CFD, academicalcareer coach, www.hakanfoztop.com